Wijkteams voldoen aan eisen nieuw kwaliteitslabel

11-02-2019 Gezond Redactie

VLAARDINGEN - Op 21 februari zal directeur Lex Staal van Sociaal Werk Nederland (SWN) de Wijkteams Vlaardingen het certificaat Sterk Sociaal Werk overhandigen. Hiermee voldoen zij aan de normen van het kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk dat brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland eerder in het leven riep.

Wijkteams Vlaardingen zijn er voor alle inwoners van Vlaardingen, die daarmee ondersteund worden op het gebied van werk, zorg en welzijn. In de wijkteams werken zo’n 16 organisaties samen zoals sociale professionals, gezinsspecialisten, jeugdhulpverleners, sociaal raadslieden, ouderenadviseurs en GGZ-psychologen. Het lukt de wijkteams inmiddels ruim driekwart van de cliënten een oplossing te bieden binnen het wijkteam of op school. Hierdoor willen ze duurdere tweedelijns zorg terugdringen en de hulp dichtbij de inwoners te organiseren. Jaarlijks behandelen de Vlaardingse wijkteams zo’n 2.700 casussen.

 

Certificatie-instelling CIIO, die het certificatieproces kritisch heeft bekeken, heeft geoordeeld dat de wijkteams Vlaardingen aan de normen van het kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk hebben voldaan, als eerste wijkteams in Nederland. Wel heeft een drietal welzijnsorganisaties elders al eerder het certificaat gehaald: De drie sociaalwerkorganisaties Welzijn De Wolden, Maatschappelijk Werk Coevorden en SWW Hogeveen voerden de afgelopen maanden de eerste intercollegiale toetsing uit op basis van het nieuwe Kwaliteitslabel Sociaal Werk. Ze deden dat met hulp van CIIO. Op 6 november kregen ze daarvoor alle drie het bijbehorende certificaat overhandigd.

,,Kwaliteit is naast openheid en vernieuwing een van onze kernwaarden’’, aldus Franc. Bongaerts, bestuurder van Minters, de organisatie die in opdracht van de gemeente Vlaardingen de wijkteams aanstuurt. ,,Wij zijn er trots op dat onze wijkteammedewerkers veel werk hebben verzet om in aanmerking te komen voor het kwaliteitslabel. Wij hebben bewust gekozen voor dit label, omdat het uitgaat van het vakmanschap van onze medewerkers. Het ontvangen van het certificaat is één, maar de uitdaging zit hem in het blijvend werken aan kwaliteitsverbetering. Aan het blijvend toetsen waar je staat en blijvend verbeteringen doorvoeren. Dat is de uitdaging en die gaan we graag aan!’’Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date