Gastlessen journalistiek op de Mavo Vos

23-01-2015 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Deze week hebben de leerlingen uit de derde klas op De Mavo Vos een zogenaamde Talentweek. Het onderwijs staat in het teken van de loopbaanoriëntatie. Om zich goed te kunnen voorbereiden wordt de leerlingen geleerd hoe zij vragen moeten leren stellen tijdens een sollicitatie of bij speeddates met vertegenwoordigers uit de verschillende beroepsgroepen. 

Op donderdag konden de kinderen daadwerkelijk kennis maken met het vak journalistiek. Herman van Nieuwenhuizen, journalist bij Vlaardingen24, was bereid om tijdens gastlessen de leerlingen de kneepjes van het vak bij te brengen. In vier gastlessen vertelde hij wat het werk van een journalist inhoudt. Met behulp van een PowerPoint presentatie en diverse op het onderwerp geënte Youtube filmpjes wist hij de aandacht van de leerlingen te krijgen. 

In een leuke interactie legde Van Nieuwenhuizen uit hoe je het beste iemand kunt interviewen. Daarbij legde hij het verschil uit tussen de open en de gesloten vragen. Aan de hand van deze informatie werden diverse leerlingen voor de klas uitgenodigd om in een rollenspel het vraag- en antwoordspel te spelen. De lessen werden afgesloten met allerlei vragen die de leerlingen konden stellen over het beroep van journalist. Tot tevredenheid van Van Nieuwenhuizen want het was duidelijk dat de leerlingen goed naar hem hadden geluisterd. Zij stelden diverse open vragen.Gerelateerd