In de goot en er weer uit

21-06-2018 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN – Piet is 68 jaar en was ooit één van de bekendste winkeldieven van Rotterdam en omstreken. Gisteren vertelde hij zijn verhaal voor een tweetal groepen van het College Vos aan de Claudius Civilislaan. Zo’n 40 tieners luisterden geboeid naar zijn verhaal.

,,Ik ben een oude man en daarenboven ook crimineel’’, aldus Piet. ,,Ik heb zo’n 15 keer gezeten maar nooit langer dan vier weken per keer. Ik kreeg een arbeidsongeschiktheidsuitkering, en als ik langer dan een maand vast zat dan zou die stoppen. Dus overtuigde ik de rechter ervan, elke keer als ik moest voorkomen, dat de straf korter dan een maand moest zijn, anders zou ik een ‘echte’ crimineel worden’’.

Piet leek een succesvol leven te leiden tot aan zijn 53-e; een huis van zo’n €850.000, een uitstekende baan en een gerespecteerd man. Alles veranderde na een ontmoeting met een jonge vrouw die hem aanbod deed: een pijpje met een stof die hij niet kende en dat bleek ‘crack’ te zijn, een heftiger versie van cocaïne die hem meesleurde, de goot in. Alles verloor hij: zijn huis, zijn vrouw en zijn respectabele leventje. Jarenlang stal hij uit winkels om zijn drugsgebruik te onderhouden. Jarenlang, tot hij aan het graf van zijn eerste vrouw een belofte deed en de verandering inzette. Geleidelijk, met de nodige terugval, maar na jaren een gevecht met vooral zichzelf gevoerd te hebben vond hij weer geluk bij een nieuwe liefde in zijn leven. Sindsdien vertelt hij zijn verhaal en gisteren aan de jeugd op het College Vos.

Er was voor de leerlingen van ‘het Vos’ een stok achter de deur: zitten, luisteren en meedoen in deze les, want anders krijg je een onvoldoende. Dat bleek niet echt nodig, je kon op momenten een speld horen vallen, zo’n indruk maakte Piet met zijn verhaal. En de leerlingen stelden diverse vragen, over hoe hij begonnen was, of hij niet bang was tijdens de diefstallen en nog meer; een verhaal dat aankwam en nog wel even blijft hangen in die jonge hoofden.

Met deze lessen wil het College Vos de leerlingen zich laten oriënteren op de maatschappij waar zij deel van uitmaken. En soms is dat de rauwe werkelijkheid zoals in het verhaal van Piet naar voren komt; een verhaal dat vertelt over de donkere kant van drugsgebruik en een stevige waarschuwing is om hier zelf verre van te blijven. ‘Piet’ ziet zichzelf nog als vechtend tegen verslaving, hoewel hij alweer jaren ‘droog’ staat. Met zijn verhaal wil hij zich inzetten zodat anderen gespaard blijven.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date