Geslaagd kampioenschap voor junioren ZVVS

04-02-2017 Sport Redactie

ZWEMMEN - Het Nederlands Junioren en Jeugdkampioenschap 2017 op de korte baan (25 meter bad) werd in het laatste weekend van januari voor de eenenveertigste keer georganiseerd. Plaats van handeling was het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven.

Ditmaal waren er 5 zwemmers van ZVVS die hun limieten hadden behaald en onder leiding van Marc Catsburg mochten deelnemen: Wesley Zulver, Evelyn Liket, Jill Nai Chung Tong en Sophia en Anna van  Droffelaar. Zij deden allemaal zeer goede zaken!  Maar liefst 27 persoonlijk records zijn er gesneuveld en 14 podiumplaatsen behaald.

Voor Evelyn Liket en Sophia van Droffelaar was dit de eerste keer dat zij mochten deelnemen aan dit zwemspektakel. Ondanks de spanning dat zo'n Nederlands Kampioenschap met zich meebrengt hebben zijn het fantastisch gedaan en hebben zij zich op een aantal afstanden in de top 10 van Nederland gezwommen!

Jill Nai Chung Tong, inmiddels een jaar uitkomend voor ZVVS, zwom haar grootse pr op de 200 meter rugslag. Zij wist op deze afstand haar tijd te verbeteren met ruim 6 seconden. Ook op de 200 meter vrije slag steeg zij een aantal plaatsen in het klassement door haar tijd aan te scherpen met 5 seconden.

Een kampioenschapsrecord en vier podium plekken en op alle afstanden een pr waren de kroon op het harde werken van Wesley Zulver. Deze schoolslagspecialist won op de 50 meter schoolslag het goud in 31:59, de snelste tijd ooit gezwommen tijdens dit kampioenschap. Maar ook op de 200 meter schoolslag en op de 100 meter schoolslag behaalde hij medailles; zilver op de 200 meter en brons op de 100 meter.  Het meest spannende was toch wel de 400 meter wisselslag, waar hij zich van een achtste plek naar de bronzen medaille wist te zwemmen. En ook op zijn laatste afstand presteerde hij fantastisch. Op de 200 meter vrij zwom hij namelijk acht seconden van zijn snelste tijd, en dat op het eind van het toernooi na in de ochtend een 400 wissel te hebben gezwommen!

Ook Anna van Droffelaar wist de nodige pr's en medailles te behalen. Negen keer een pr en 6x goud, 2x zilver en 2x brons was het resultaat van haar inzet. Haar grootste pr zwom zij op zondag middag met de 200 meter schoolslag, haar laatste afstand van het toernooi. Zij zwom zeven seconden van haar tijd af en tikte als eerste aan in 2:43.31. Goud was er ook voor haar op de 50 en 100 meter schoolslag, op de  50 en 100 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. Zilver wist zij te behalen op de 50 meter vlinder en op 50 meter rugslag en de bronzen medailles wist zij te behalen op de 100 meter vlinderslag en de 200 meter vrije slag. De 50 meter schoolslag is overigens wel een speciale overwinning. Door een slecht keerpunt, kwam Anna namelijk op achterstand van Sterre Hendriks te liggen (haar zwemvriendin en tegenstandster van PSV). Gelukkig door een goede aantik wist zij op exact het zelfde moment als Sterre aan te tikken wat hen een gedeelde eerste plek opleverde. Al deze podiumplekken maakte dat zij in haar leeftijdscategorie ook winnares werd van het Arena klassement.

Maar naast elke goede zwemmer staat een hele goede trainer! Dit alles hadden deze vijf talenten natuurlijk niet kunnen bereiken zonder de kennis, het enthousiasme en geduld van Marc Catsburg.

Gerelateerd