Historische films in de Joon

16-01-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De Vrienden van Museum Vlaardingen brengen even de historie terug in de stad. Onder de noemer de keus van Henk Brobbel, kenner van de geschiedenis van Vlaardingen, worden enkele films vertoond.

Voor de pauze twee films. Als eerste de film ‘Vlaardingen koerst op morgen’, een film uit de tweede helft van de jaren vijftig van de vorige eeuw. De film laat een korte afschildering zien van het ontstaan van Vlaardingen en haar betekenis als vissersplaats, waarna dieper wordt ingegaan op de ontwikkeling van de stad na de Tweede Wereldoorlog. Te zien is de nieuwbouw in de Babberspolder en de bouw van de Westwijk. Ook is er aandacht voor de gevestigde industrie, het dagelijks leven, sport, ontspanning en het verkeer. De film eindigt weer met een uitvarende stoomlogger, maar dat is natuurlijk ook allang voltooid verleden tijd. De tweede film gaat over het wel en wee van de Willem Beukelsz.straat, zowel in historisch perspectief als recentere opnames.

Na de pauze losse filmbeelden van de Scheepswerf I.S.Figee beter bekend onder de naam 's Lands Welvaren aan de Havenstraat. Te zien zijn beelden van onder meer de tewaterlating van enige kleinere en grotere vaartuigen, de nieuwbouw en proefvaart van de VL 27 ‘Burgemeester Heusdens’ met haar naamgever aan boord tijdens de overdracht aan de rederij De nieuwe Mercurius, en beelden van de locatie aan de Nieuwe haven waar de werf haar laatste jaren sleet als reparatiewerf met droogdokken.

De films worden vertoond in paviljoen de Joon tegenover Museum Vlaardingen op donderdag 26 januari. De Joon is open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang voor leden van de Vrienden gratis, bent u geen lid dan kunt u zich aanmelden aan de zaal.

Gerelateerd